Way Out West – Sveriges bästa festival?

Way Out West – Sveriges bästa festival?

I västra Sverige, närmare bestämt Göteborg, anordnas årligen festivalen Way Out West under augusti månad. Det finns många festivaler att välja mellan i Sverige men om du endast ska besöka en enda så är det förmodligen denna. Way Out West har nämligen hamnat i topp bland internationella festivaler där bland annat MTV och The Times har hyllat den.

Arrangemang
Bakom Way Out West står företaget Luger med Ola Broquist och Patrick Fredriksson som grundare. Första festivalen hölls år 2007 och sedan dess har festivalen rullat på och ökat stadigt i popularitet. Under det första året såldes 18000 biljetter till den två dagar långa festivalen men under årens lopp har festivalen vuxit och utökats till ett tre dagar långt evenemang med ett ännu större antal sålda biljetter.

Festivalplats och klubbar
Way Out West är mer än bara en musikfestival, där den bland annat bjuder på annan populärkultur såsom graffiti, film, dans och övrig konst. Den egentliga festivalplatsen är Slottsskogen i centrala Göteborg. Där sker uppträdanden på flera olika scener och där finns allt som hör hemma på en festival. Way Out West är dock större än så och den breder ut sig över Göteborgs stad med olika event. Ett populärt inslag är Stay Out West som innebär att klubbar runt om i Göteborg deltar i festivalen och att spelningar på dessa klubbar ingår i biljettpriset till Way Out West.

Festivalen Way Out West bjuder också på andra oväntade inslag och under 2012 blev ett av dessa den mest diskuterade festivalnyheten inom Sverige. Way Out West lanserade nämligen Way Out West Goes Veggie under detta år, vilket innebar att det enbart fanns vegetarisk mat att köpa på festivalen.

dante