Så planerar du en grym festival

Så planerar du en grym festival

Om du drömmer om att arrangera en festival finns det några bra tips som du kan ta med dig på vägen. Planering är a och o när det kommer till festivaler. När du ska arrangera en festival behöver du ha fler personer med på tåget som kan hjälpa dig att skapa en magisk festival. Att boka ett mötesrum där alla som är involverade i festivalen kan träffas är en bra idé. Det finns flera olika mötesrum att välja på. Den stora fördelen med att boka ett mötesrum är att du får mötesrum som är utrustade med bra teknik, kaffe och andra bekvämligheter. När alla träffas i mötesrummet är det bra att dela upp arbetet så att alla har sitt eget ansvarsområde.

Börja planeringen i god tid

Det är viktigt att syftet med festivalen är klart för alla inblandade. Genom att klargöra ändamålet med festivalen kan arbetet effektiviseras och det är lättare att genomföra hela festivalen. Att fastställa vilket budskap som ska sändas ut är också en viktig del av festivalen. När festivalens syfte och budskap är klarlagt är nästa steg att bestämma vilket koncept som festivalen ska ha. Fundera över vad festivalen ska innehålla, du kanske tycker att det bör finnas några utställare på plats. Det är även viktigt att fundera över hur många artister som ska uppträda och vilken typ av artister du ska bjuda in. Det är du som är festgeneral som bestämmer alla riktlinjer kring festivalen. Det är dock mycket att bestämma så det är viktigt att planeringen av festivalen börjar i god tid.

Skapa profilprodukter

En sak som kan vara bra att tänka på är att skapa olika profilprodukter som kan marknadsföra festivalen innan den går av stapeln men också så att det finns saker som besökarna kan köpa med sig hem som ett minne av festivalen. Du kan trycka upp t-shirts, muggar, tygväskor, paraplyer och andra bra saker.

Bestäm festivalens målgrupp

Att bestämma vilken målgrupp som festivalen inriktar sig på är väldigt viktigt. När du vet vilka som festivalen riktar sig till är det lättare att planera och locka besökare. Det är även lättare att kolla om det finns något liknande evenemang som anordnas samtidigt som lockar samma målgrupp. Marknadsföringen kring festivalen blir mycket enklare när målgruppen är tydlig för då är det lättare att välja hur och vart du ska satsa på att synas. En festival kostar en hel del pengar att genomföra så det är viktigt att sätta upp en budget och göra kalkyler över hur pengarna ska fördelas.

dante