Urkultsfestivalen

Urkultsfestivalen

Urkult är en folk- och världsmusikfestival som hålls i Näsåker utanför Sollefteå i Ångermanland. Förutom musik och dans finns det mängder av aktiviteter både för barn och vuxna. Festivalen har en tydlig vegetarisk och miljömässig inriktning. Det främsta intrycket av festivalen är definitivt det färgstarka, livliga och framför allt väldigt mycket dans! Festivalen brukar hållas i skiftet mellan juli och augusti varje år, och brukar inledas med en stor eldshow som är mycket populär. Många besökare köper engångsbiljetter just till Eldnatten som den kallas.

På området finns det flera scener, dels en stor scen byggd som en amfiteater där de största artisterna spelar, samt en dansloge och en mindre utomhusscen. Dansgolvet vid amfiteatern sväljer säkerligen hela festivalen och den mindre scenen är på en mycket trevlig och lite lugnare plats där man också kan sitta och äta medan man lyssnar. Danslogen har tak, väggar och golv, och där dansas det mycket folkdans. Där hålls det också intima spelningar med modern experimentell musik.

Hur tar man sig dit?

Från Stockholm så kan man ta det speciella Urkultståget som stannar precis vid festivalområdet. Man kan också resa med SJ till Sundsvall eller Kramfors, och sedan ta lokalbussar därifrån. Ett alternativ är att ta flyg Stockholm Östersund och sedan ta Din Tur lokalbussar direkt till Urkult. Man kan också resa med bil, och för de som föredrar att lifta brukar det inte vara något problem att hitta en plats hem.

Hur bor man på festivalen?

Det finns ett flertal olika campingar med olika ägare spridda runtom festivalområdet där man kan slå upp sitt tält eller husvagn. De olika campingplatserna har allesamman olika karaktär och för- och nackdelar. En del ligger på bil- eller cykelavstånd från festivalen, andra ligger nära men med lite mer svårframkomlig terräng. Eftersom festivalområdet ligger uppe på en höjd så kan det vara bra att kontrollera så att den campingplats man väljer passar bra för de egna behoven. För barn och äldre till exempel, kan det vara en bra idé att bo på någon av de mer familjevänliga campingarna uppe på höjden.

Vad finns det för shopping?

På festivalen finns det vanligtvis en stor shoppinggata med mängder av marknadsstånd, där man kan köpa saker från hela världen. Det är mycket indiskt, afrikanskt, tvålar, smycken, hantverk, trummor, tatueringar och sjalar. För att mätta magen kan man gå till någon av de restaurangvagnar och tält som brukar finnas. Kantarelltoast är en riktig klassiker, liksom asiatisk wok och vegetariskt. Hittar man inte något där finns det en ICA-butik bara några hundra meter bort.

Vad kan man göra?

Precis invid festivalområdet ligger den mäktiga Nämforsen med en stor kraftdamm. Här finns spår av människor från en lång tid tillbaka i form av hällristningar. Det är mestadels älgar som är inristade i bergshällarna precis bredvid forsen, och de är mycket fint bevarade och restaurerade. När det är rätt tid på dygnet så kan man med försiktighet ta sig ett dopp i Nämforsen en längre bit ned. Festivalen brukar ordna aktiviteter såsom dansworkshops för vuxna och skapande-workshops för barn. Det brukar också finnas meditation, yoga och liknande aktiviteter, samt akrobatik och musikaktiviteter.

dante