Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festival är den största hårdrockfestivalen i hela Skandinavien. Festivalen går av stapeln årligen under sommaren, och i år landade den på 6-9 juni. Festivalen hålls alltid på samma plats, i Norje som ligger utanför Sölvesborg.

Festivalen grundades 1992, och kallades då för Sommarfestivalen. De största namnen under det första året var Wishbone Ash och Nazareth.

Redan året därpå flyttades festivalen till Karlshamn, och bytte namn. Under åren 1993 till 1997 blev festivalen en av de mest väletablerade festivalerna. Band som Black Sabbath, Lynyrd Skynyrd och Bachman Turner Overdrive spelade i Karlshamn under de åren, men till sist krävdes det en större plats för att få plats med alla band och deltagare.

Festivalen flyttade till senare till Sölvesborg där den döptes den om till Sweden Rock Festival.

Hårdrockfans från ungefär 50 länder lockas till festivalen varje år, och i år uppskattades 35000 personer ha besökt festivalen. Där har besökarna möjligheten att se så mycket som 80 konserter. Just i år var Iron Maiden, Judas Priest och Ozzy Osbourne de största dragplåstren, men festivalen fick även besök av andra stora band såsom Stone Sour, Lacuna Coil, Stratovarius och Helloween.

Den stora nyheten för festivalen just i år var att ett vitt tält som tidigare omgivit Rockklassiker stage byttes ut. I dess ställe sattes upp ett ovalformat tält. Festivalen skrev på sin hemsida att det hoppades att ett tältet skulle ge mindre insläpp av ljus och ge banden på scenen bättre effekter även under dagtid. Så att det skulle bli mer som på en klubb kring det hela.

Att ta sig till festivalen. Om man inte har möjlighet att ta bilen till festivalområdet, kan man till exempel åka med Sweden Rocks egna bussar. Dessa framför med hjälp av bussföretaget Nobina. Orter som detta gäller i är Sölvesborg, Karlshamn, Hällevik, Kristianstad, Bromölla, Ronneby och Olofström.

För att undvika krångel kan man köpa ett bussarmband som gäller alla fyra dagar. Med detta armband går det att åka runt som man vill. Mer information om dessa bussar, och bussarmbandet, går att finna på Sweden Rock festivals hemsida.

De flesta av de som besöker Sweden Rock Festival bosätter sig på en camping i festivalområdet. De är privatägda, och platserna kan ta slut långt innan festivalen äger rum. Men på något sätt brukar det alltid gå att få en plats någonstans inte allt för långt bort. Ifall det skulle regna är det bra att ha med sig ett paraply till festivalområdet. Varför inte införskaffa ett paraply med tryck av favoritbandet på festivalen?

Vill man bo mer bekvämt så bör man ta in på ett hotell eller ett vandrarhem utanför Sölvesborg. Det går även att hyra en stuga eller varför inte ett rum någonstans.

dante