Popagandafestivalen

Popagandafestivalen

En av de festivaler som är mest populära i Stockholm är den egentligen ganska lilla festivalen Popaganda. En festival som fokuserar främst på musik inom musikgenren pop, och som förutom några bredare dragplåster brukar vara en festival som består av ett program med lite mer indie och kanske inte lika lättillgänglig popmusik. På popagandafestivalen hittar man knappast den typ av popmusik som spelas på radion eller som ofta hörs på melodifestivalen eller andra mera mainstream sammanhang. Istället bjuds det på artister som har lite mer status som creddiga och indie. Tänk Markus Krunegård eller Henrik Berggren snarare än Molly Sandén eller någon annan artist som man förknippar med melodifesivalen eller någon stor radiokanal.

Popaganda är en festival som startade för länge sedan. Dock har den inte alls lika många år på nacken som festivaler som Hultsfred, Arvika eller Emmaboda, varav flera inte finns kvar längre, åtminstone inte i sin ursprungliga form.

Popaganda är en av de mest etablerade festivalerna i Sverige även om den aldrig har varit en jättestor festival. Popaganda brukade förr i tiden gå av stapeln i juni men sedan många år tillbaka arrangeras den i slutet av augusti. Enligt arrangörerna i den ideella förening som arrangerar festivalen vill man ordna en festival som man själva vill besöka. Det gör att man strävar efter att kunna hålla nere biljettpriserna och samtidigt vill man upprätthålla ett utbud av musik som är fantastiskt.

Några av de artister som har uppträtt för musikälskare från Stockholm men även resten av Sverige (fast festivalen är kanske främst en stockholmsfestival) på Popaganda sedan starten år 2002 är det kanadensiska rockbandet Arcade Fire, Sveriges popstjärna Robyn, indiepopbandet Belle & Sebastian, världsstjärnan Ellie Goulding som bland annat är känd för låtar som “Love me like you do”. Även Veronica Maggio som kanske inte behöver någon närmare beskrivning men som är en av Sveriges största popartister, Håkan Hellström som faktiskt spelat på Popaganda även om han kanske hellre uppträder i Slottsskogen eller på Nya Ullevi numera, The xx, Lily Allen och Hot Chip. För att nämna några. I år uppträder bland annat Little Dragon och Veronica Maggio.

Förr i tiden under de första åren arrangerades Popaganda på en annan plats, nämligen på ett stort fält i skogen norr om Stockholm, norr om Östermalm och norr om Gärdet. Men sedan cirka tio år går festivalen av stapeln på en mycket mer central och lättillgänglig plats, nämligen på Eriksdalsbadet. Eriksdalsbadet ligger precis vid Skanstull och Årstaviken i de södra delarna av stadsdelen Södermalm, en stadsdel som kanske passar väl för en popmusikfestival med indiepopmusik. Man tar sig lätt till Skanstull från T-centralen på runt tio minuter eller mindre om man åker kollektivt så någon privatchaufför eller taxi behövs knappast. Eriksdalsbadet är en mysig plats för en musikfestival. På badet finns två olika scener där de olika artisterna uppträder under festivalen som pågår under två dagar.

dante