Ingen Bråvallafestival under 2018

Ingen Bråvallafestival under 2018

Bråvalla festival utanför Norrköping är en ganska ung festival i Sverige som har arrangerats sedan 2013 och festivalplatsen ligger strax utanför Norrköping. Trots festivalens ringa ålder har den blivit en väldigt populär festival som bland annat slog besöksrekord år 2013 med över 51000 sålda biljetter. Redan under dess första år blev den alltså den mest välbesökta festivalen i Sverige. Någonsin.

Framstående gäster
Bråvalla festival har lyckats locka till sig stora namn inom musikbranschen. Under festivalens första år fanns till exempel Avicii, Green Day och Rammstein bland huvudakterna medan huvudakterna under påföljande år var Iron Maiden, Kanye West och Kings of Leon. Calvin Harris, Muse och Robbie Williams gästade Bråvalla under 2015. Under 2016 var det återigen Rammstein som var huvudakten liksom Mumford & Sons samt Volbeat och under 2017 var det Håkan Hellström, Martin Garrix och Linkin Park som stod som publikmagneter.

Chockbeskedet
I samband med Bråvallafestivalen 2017  lät arrangören meddela att Bråvalla festival ställs in under 2018. Besökarna var chockad av FKP Scorpios beslut och det stod snart klart att huvudanledningen till det hårda tilltaget var en våldtäkt som skett under festivalen 2017. Enligt arrangören handlade detta inte om det enskilda brottet utan snarare om att Bråvalla festival ville göra ett ställningstagande om att våldtäkter och sexuella ofredande inte är okej.

Ökat antal ofredanden
Enligt pressmeddelandet från Bråvalla festival har antalet sexuella ofredanden ökat under festivaler de senaste åren och detta har det även rapporterats om från andra delar av Europa. Bråvalla festival säger sig själva ha jobbat aktivt med att försöka undvika detta och med att försöka röja mörkertalet, bland annat genom att uppmuntra besökarna att våga anmäla brott och att hjälpa varandra. Trots detta arbete har ofredanden alltså fortsatt och Bråvalla festival har till följd av detta valt att ställa in festivalen under 2018.

Stor besvikelse
Bland de återkommande besökarna var besvikelsen stor när beskedet kom men samtidigt är det många som stödjer tilltaget. Även Norrköpings kommun ser med sorg på det som har hänt och på beslutet som FKP Scorpio har fattat men menar samtidigt på att Bråvalla har bidragit med mycket glädjer till Norrköpingsbygden. Här ska det dock understrykas att Bråvalla festival gör ett uppehåll och att det inte är fråga om att festivalen läggs ned. Kanske är Bråvallafestivalen tillbaka redan 2019?

dante