Festivaler: Way Out West 2019

Festivaler: Way Out West 2019

Festivaler lockar varje år väldigt många besökare som är sugna på att ta del av ny och spännande musik. En av de populäraste festivalerna som brukar dra mycket folk varje år är festivalen Way Out West som anordnas i Göteborg någon gång i augusti, mot slutet av sommaren. År 2019 är inget undantag utan Way Out West blir av i år igen. Många kända artister som bland annat spelas i radiokanalen P3 lär spela där. På årets Way Out West går det till exempel att ta del av musik från artister och band som exempelvis Julien Orange och James Blake.

Ett band som nog lär locka en och annan lite äldre besökare är The Cure, popbandet som var stora och populära redan på 1980-talet. Deras både deppiga och glada indiepop är kanske lite för smal för att vara riktigt mainstream, men deras musik och image passar som handen i handsken med Way Out Wests image. Way Out West är en festival med en lite äldre målgrupp än endast tonåringar.

 

Andra artister som är med och som kanske snarare lockar till sig en yngre målgrupp och en mer typisk P3-publik är de unga svenska kvinnliga artisterna Zara Larsson och Seinabo Sey.

Det exakta datumet för Way Out West blir mellan den 8 och den 10 augusti. Än så länge har endast en handfull av årets artister avslöjats. Totalt väntar närmare 120 artister på besökarna av festivalen.

Way Out West bjuder även på vegetarisk mat och ett urval av filmer som har vunnit priser samt en scen som är tillägnad provocerande tal av olika slag. Way Out West tycks förbli en festival för stadsbor och så kallade hipsters som gillar både indiepopmusik och att ta tåget till sin köttfria musikfestival.

Kanske beror det på att Way Out Wests arrangörer har varit duktiga på att lära känna och identifiera sin målgrupp. Genom marknadsundersökningar och enkäter kan man bättre lära känna sin publik och målgrupp och sedan utforma sin festival efter vad de gillar. Way Out Wests image kan alltså i mångt och mycket vara en utmejslad strategi som är väl planerad in i minsta detalj, snarare än en uppriktig vilja att förändra och påverka. För den som också vill lära känna sin målgrupp bättre finns det sidor på nätet som erbjuder möjligheten att göra egna enkäter till en relativt billig summa pengar.

Way Out West erbjuder två olika festivalpass. Det billigare festivalpasset kostar 1700 kronor och är till för yngre besökare i åldrarna 13 till 17 år. De får dock inte tillgång till clubavdelningen Stay Out West. Det vanliga passet kostar 2000 kronor och ger tillgång till musikklubbarna som kallas för Stay Out West. Lite dyaeVIP-pass finns det också för den som vill kunna ta sig in backstage.

dante