Festival – något för hela familjen

Festival – något för hela familjen

Att gå på festival är förknippat med fartfyllt håll i gång ända till småtimmarna. Som förälder kan det kännas lite sorgligt att säga adjö till de gyllene festivalåren. Men sörj inte i onödan – det finns nämligen massor av barnvänliga festivalalternativ att fortsätta njuta av tillsammans med familjen. Tänk bara på att förbereda festivalbesöket med rätt utrustning och välj de festivaler som lockar både barn och vuxen!

Nödvändig utrustning

För att få ut det mesta och det bästa av dagarna på festival i sällskap med små barn gäller det att vara förberedd. Har du inte den praktiska utrustningen till handa kan festivalyran snabbt bli ett enda kaos. Tipset är att göra en inköpslista som du prickar av innan avfärd, och handla dina babyprodukter på nätet. Ta exempelvis en närmare titt på den svenska webbshoppen Bigbaby som erbjuder ett brett sortiment av allt från praktiska barnvagnar och bärselar till skyddande UV-dräkter till soldränkta dagar. Det sistnämnda är kanske ett av de viktigaste inslagen när det kommer till festivalutrustning till de små barnen. Stora festivalområden tenderar att bjuda på få platser i skugga, därför är det A och O att skydda de små med rätt kläder, mössor och solskydd.

Planera festivalnöjet

Hela familjen får mycket mer ut av en planerad festival, även om det kan låta lite tråkigt. Det handlar så klart inte om att ni i detalj ska följa ett schema, utan mer att ni ser till att prioritera aktiviteter på rätt sätt. Utgå från barnets behov och bestäm er för vilket festivalinnehåll ni ska satsa på. Är det musik som står på festivalens repertoar kanske det är bättre att satsa på en lugnare tillställning än en konsert med ett hoppande publikhav.

Inte sällan bjuder sommarfestivaler på unika agendor för de mindre besökarna. Kolla upp programmet i god tid innan festivalen och “boka” in de aktiviteter eller arrangemang ni tycker verkar passa bra till barnets ålder och intressen. Om ni planerar att stanna kvar på festivalen till senare nattimmar är det utöver den tidigare nämnda utrustningen (barnvagn att somna i etc.) värt att kolla upp vilken mat och dryck som finns på plats. Det är olyckligt att komma tomhänt till ett öltält som inte ens serverar korv med bröd. Ladda upp med matsäck och dryck till de små samt någon filt till kvällen om det är dags att sussa in i vagnen.

Förmedla din egen festivalpassion till barnen

Sommaren är ett ypperligt tillfälle att föra vidare din egen långlivade passion för festivallivet till dina barn. Låt dina barn uppleva den typiska festivalandan genom att besöka olika festivaler runt om i Sverige eller bara i din närmaste omgivning. Det behöver inte vara någon stor tillställning utan bara själva konceptet att “gå på festival”. Dina barn kommer definitivt bli inspirerade och varför inte göra hela upplevelsen ännu mer festivalinspirerad genom att bo i tält i samband med festivalbesökandet. Oavsett ni går på en typisk barnfestival som Concertino i Malmö, någon av landets alla stadsfestivaler eller en kulturell folkfest blir tältandet grädden på moset!

dante