Drygt 50 år av visfestivaler i Västervik

Drygt 50 år av visfestivaler i Västervik

Visfestivalen i Västervik är en av Sveriges mest etablerade festivaler. Den har hållits varje år sedan 1966 och dragit många kända namn till sin scen. Festivalen hålls alltid under vecka 28, alltså under första halvan av juli, och detta är så etablerat att veckonumret har kommit att bli en del av Visfestivalens logotyp. Platsen för Vistfestivalen i Västervik är Stegeholms slottsruin som ligger ett stenkast från Västerviks centrum på Slottsholmen. Den trånga och gemytliga festivalplatsen tros bidraga till att festivalbesökarna återkommer år efter år och festivalens arrangörer säger själva att Västerviks visfestival har blivit en slags ”visans nationalscen”.

Från gymnasieprojekt till Hootenanny Singers
Idag arrangeras Visfestivalen i Västervik av bolaget Hootis AB och backas upp av Hansi Schwarz och Björn Ulvaeus stiftelse för visan men så har det inte alltid varit. Under de första två åren var Visfestivalen nämligen ett gymnasieprojekt och redan under det första året ansågs den vara en succé efter att ha dragit 250 festivalbesökare. Under det första året lyckades Visfestivalen i Västervik locka till sig trubaduren och vissångaren Gösta ”Skepparn” Cervin och året därpå kom Tre Trotziga Trubadurer, det vill säga Finn Zetterholm, Bengt Sändh och Staffan Atterhall, vilket blev mycket omtalat.

Under festivalens tredje år, 1968, blev Lars ”Frosse” Frosterud tillfrågad om han ville ta över ansvaret för arrangemanget, vilket han tackade ja till. Dock var det som så att Frosse hade ett villkor och det var att Hootenanny Singers skulle vara en del av arrangemanget. För den som inte kan sina 60-talsband kan nämnas att Hootenanny Singers var ett band från Västervik som bestod av Björn Ulvaeus, Hansi Schwarz, Johan Carlberg och Tonny Roth. Därtill var Hootenanny Singers ett av Sveriges mest populära band. Av medlemmarna i Hootenanny Singers var det Hansi Schwarz som var mest engagerad i Visfestivalen och han var den drivande kraften fram till 2013 då han avled.

Kända artister
Många av Sveriges mest kända vissångare och trubadurer har bevistat Visfestivalen i Västervik men festivalen har också hyst andra typer av musiker. Några av de mest kända att uppträda under visfestivalen är Cornelis Vreeswijk liksom Fred Åkerström, vilka var en del av arrangemanget under många år. Det är dock Lasse Tennander som innehar rekordet över flest uppträdanden på festivalen.

Andra storheter som stått på Visfestivalens scen är Alice Babs, Björn Afzelius, Monica Zetterlund, Mikael Wiehe, Povel Ramel liksom samt Cornelis Vreeswijks son Jack Vreeswijk samt Fred Åkerströms dotter Cajsa Stina Åkerström. Det är också många artister som har uppträtt på Visfestivalen i Västervik innan de har varit några egentliga storheter och här hittas bland annat ABBA, Roxette, Ted Gärdestad, Tomas Ledin, Lena Andersson, Sofia Källgren, Åsa Jinder och många fler. Visfestivalen i Västervik har därmed varit ett viktigt steg i många artisters karriärer för att nå högre höjder.

dante