Article 1
Numera är Pridefestivalen ett renommerat och välbesökt inslag i Stockholms kulturliv men så har det inte alltid varit. Det var år 1998 som Pridefestivalen kom till i Sverige och enligt Allt om Stockholm var det ingen mindre än Let’s Dance domaren Tony Irving som fick det ärofyllda uppdraget att arrangera festivalen.
Med rötterna i 70-talet
Allt sedan 1970-talet har gayrörelsen växt sig starkare och det var just år 1970 som den allra första Pridefestivalen hölls. Denna var dock inte placerad i Sverige utan i USA och staden San Francisco, som då var en magnet för denna typ frihetsrörelse. Inom några år kom ett liknande inslag till Sverige – en homovecka – men det dröjde alltså ända till 1998 innan det blev en ordentlig festival av det hela.
Första Pridefestivalen
Britten Spencer Irving hade alldeles nyligen flyttat till Sverige och det var han som fick huvudansvaret för den allra första Pridefestivalen i Sverige. Spencer Irving blev nämligen vald till ordförande för den föreningen som ämnade göra homoveckan till en storslagen pridevecka av internationella mått. Mr. Irving var en framstående dansare och koreograf men numera känner de flesta honom som en av domarna i tv-programmet Let’s Dance. Spencer Irving är nämligen densamma som Tony Irving, där hans fullständiga namn är Antony ”Tony” Spencer Irving.
Den första Pridefestivalen präglades av ett stort engagemang från volontärer liksom artister och politiker. Bland artistensemblen sågs välkända homosexuella personligheter såsom Rickard Wolff, Christer Lindarw, Eva Dahlgren och Efva Attling. Deltog i festivalen gjorde också Mark Levengood och Jonas Gardell.
Från PridePark till Skansen och vidare
Denna första Pridefestival hade sin start i PridePark vid Tantolunden på Södermalm, där bland annat Christer Björkman, Nanne Grönwall och Richard Herrey uppträdde. Efter detta drog paraden igång där mängder av stolta människor gick i festivaltåget på Stockholms gator med Skansen som slutdestination. Väl på Skansen fortsatte festligheterna med många uppträdanden under showen som fick namnet The Rainbow Music Extravaganza, vilken leddes av Mark Levengood. När The Rainbow Music Extravaganza led mot sitt slut valde tusentals ”pridare” att deltaga i efterfesten PartyFactory som arrangerades av magasinet QX på Münchenbryggeriet.
Hela 20000 personer uppges ha deltagit i den första Pridefestivalen men efter detta har antalet växt och numera besöks festivalen av cirka 20000 personer per dag.